Helsingin sanomien kotisivuilla on juttua Anna Kontulan pian julkaistavasta suomalaista prostituutiota käsittelevästä väitöskirjasta. Se pitää lukea. Olen aina ollut vapaaehtoisen prostituution puolestapuhuja. Luin aikoinani innokkaastikin Huorapäiväkirja-blogia, jossa kerrotaan sellainen aika tyypillinen tarina kyseistä työtä tekevän osalta. Anna Kontula on julkaissut aiheesta aiemmin raportin Prostituutio Suomessa, joka on varsin mielenkiintoista luettavaa.

Se, mikä tuolla HS:n uutisen myötä huvittaa ja ärsyttää on ihmisten asenteet. On ihan hirvittävän vaikea uskoa, että joku voi myydä seksiä vapaaehtoisesti (oma valintahan se on niin kauan, kun kukaan ulkopuolinen ei siihen pakota). Poliisi pelottelee väkivallan uhalla ja siihen vetoavat monet kommentoijatkin. Argumentoidaan psyykkisillä ongelmilla, rahatilanteen tuomasta pakosta ja joku kertoi, että miehensä käytti maksullista ja rannalle jäi vaimo ja monta pientä lasta. Voi vaan kysyä tekeekö se prostituutiosta pahan asian, jos perheellinen sitä käyttää?

Ei sitä vaan kukaan sano poliisin, vartijan, sosiaalityöntekijän tai sairaanhoitajan ammatista, että älkää vaan hakeutuko sellaiselle alalle, kun siellä voi joutua kokemaan väkivaltaa. Nämä neljä ammattia ovat siis esimerkkejä täysin hyväksytyistä ammateista, joissa väkivallan uhka on päivittäistä. Muitakin on.

Entäpä psyykkiset ongelmat. Suomessa on 35000 ihmistä työkyvyttömyyseläkkeellä masennuksen takia. Eipä ole prostituutio ainoa syy psyykkisiin ongelmiin. Eräs tuttuni on töissä paikassa, jossa henkilökemiat ovat niin pahasti ristissä, että pienestä henkilökunnasta (alle 10 ihmistä) on pari työntekijää sairaslomalla, kun eivät kestä olla töissä. Siellä solvataan, halveksutaan ja puhutaan joukolla pahaa muutamasta työntekijästä selän takana. Välillä riidellään kovasanaisesti ja loukataan työtovereita hyvinkin voimakkaasti.

Ja mitä rahatilanteeseen tulee, me kaikki teemme työtä, koska siitä saa rahaa. Joku haluaa olla toimitusjohtaja, koska se on arvostettu asema hyvällä palkalla. Joku haluaa pelastaa maailman työnsä ohella ja valitsee alan sen mukaan. Joku tiskaa, koska ei parempaa löydä. Joku myy seksiä, koska siitä saa hyvät rahat vähällä vaivalla ja jää paljon vapaa-aikaa.

Niin kauan aikaa, kun seksin myyminen on myyjän oma valinta siinä ei ole mitään pahaa.