Mua ahdistaa niin paljon, että oksettaa. Sydän on hyppinyt jo monta päivää ihan miten sattuu. Ei tietenkään koko ajan, mutta välillä menee useita minuutteja, kun syke on ihan outo. Soitin tänään sosiaalivirastoon valehtelematta noin 400 puhelua ennen kuin varattu muuttui vastaukseksi. Onneksi soitin. Kaikista ennakkoilmoituksista ja kuoreen merkitystä KIIREELLINEN-merkinnästä huolimatta eivät olleet tietoisia hakemuksestani, vaikka se sinne oli kirjattu. Puhelimeen vastannut henkilö ehti soimata minua siitä, että olen myöhään liikenteessä, vaikka toimitin hakemuksen heti saatuani vuokrasopimuksen allekirjoittamisen jälkeen. Joka tapauksessa hän oli siltä osin mukava, että sanoi tekevänsä päätöksen tänään.

Itku tuli myöhemmin. Tuntuu niin epätoivoiselta. Vuokra 700e pitää maksaa myös heinäkuussa ja tulojahan on mahtavat 500e 30.6. Se ei paljoa vuokranmaksussa auta. Seuraava palkka 500e tulee 15.7, mutta ei kerkeä vuokran eräpäiväksi. Kelan tuet tulevat todennäköisesti loppukestästä. Urheilijalla ei ole tuloja, joten heikolta näyttää ennen kuin asumistuki alkaa rullaamaan.

Mietin tänään, että olisi vaan pitänyt olla työtön koko kesän. Työttömillä ei ole mitään ongelmia noiden tukien sun muiden kanssa, koska heille ne maksetaan mukisematta. Nytkin puhelimessa tivattiin työsuhteen alkamista, selvitystä siitä, palkanmaksusta ja kaikki pitää paperein todistella. Ihan kuin eivät niitä palkkakuiteista näe. Rahallisesti tilanne on plusmiinusnolla. Saisin ihan samat rahat joka kuukausi, olin töissä tai en. Nyt joudun näkemään sata kertaa enemmän vaivaa, kuuntelemaan puhelimessa nihkeää asennetta ja olemaan vielä töissäkin. Ei tässä maassa tueta työntekoa ollenkaan, enkä tarkoita rahallista työntekoa, vaan sitä asennetta, jos tarvitsee yhteiskunnalta apua.

En todellakaan malta odottaa valmistumista ja työelämään pääsyä, koska sitten ei tarvitse enää rahatukea. Ei tarvitse ryömiä sossutätien jalkojen juuressa.

Eikä paljoa lohduta sekään, kun joka äitiyspaikassa lukee kuinka äidin hyvinvointi (fyysinen ja henkinen) on myös tulevan vauvan hyvinvointi. Tosi kiva, kun ei ole kesä- ja heinäkuussa rahaa ruokaan ja stressaa muutenkin ihan v*tusti. Että se siitä vauvan hyvinvoinnista. Minusta viis.