Teen osa-aikaisena työnäni asiakaspalvelutyötä. Työssämme on tarkat ohjeet kaikkea tekemistä kohtaan, työasu on tarkkaan määritelty eikä työssä sallita esimerkiksi näkyviä lävistyksiä, tatuointeja tms. Myös työntekijöiden käyttäytymisen suhteen ollaan hyvin tarkkana. Yritys vaatii, että sen asiakaspalvelu toimii aina moitteetta, ystävällisesti ja varsinkin asiallisesti. Palkka ei päätä huimaa, mutta ei myöskään vaatimustaso. Koulutusta ei vaadita juuri nimeksikään, kolmen viikon kurssitus vain.

Silti en voi kuin ihmetellä sitä väkeä, mitä täällä näkyy. Vaihtuvuus on suurta, mutta näen punaista melkein joka päivä. Ymmärrän hyvin, että on asioita, joille ei voi mitään, mutta paljon on asioita, joille todellakin voi vaikka mitä. Esimerkiksi eilen työvuoroni oli toimia varahenkilönä eli minulla ei ole silloin työpistettä. Tulin töihin siihen toimipisteeseen, jossa varahenkilö vuoronsa aloittaa. Kun ko. talon asiakaspalvelun olisi pitänyt aueta, vakkarivuorolaista ei näkynyt missään. Onneksi olin paikalla. Tämä henkilö oli 15 minuuttia myöhässä eikä ilmoittanut myöhästymisestään mihinkään. Kun hän tuli paikalle, sanoin, että myöhästymisestä pitää ilmoittaa niin henkilö vastasi, ettei hänellä ole puhelinnumeroa, johon soittaa. Siis voi tsiisus oikeasti. Eikä ollut ensimmäinen kerta. Tätä harrastaa ainakin muutama työntekijä, joista yhden työmotivaatio (ja sitä myöten työmoraali) on nolla. Hän tulee ja menee miten huvittaa eikä piittaa tippaakaan siitä, mitä mieltä asiakkaat asiasta ovat.

Sitten on lisää näitä sankareita. Yksi ihminen pitää hupparia jakkupuvun kanssa, vaikka työasu on tarkkaan määritelty ja työnantajalta saatu eikä siihen sisälly siviilivaatteita. Töihin otetaan ihmisiä, jotka eivät osaa kunnolla suomea eikä englantia, joita molempia tarvitaan työssä oleellisesti. Asiakkaille lähetetään tökeröenkku sähköpostia, tai vielä pahempaa: hoono soomi sähköpostia!

Kaikista naurettavinta on se, että työnantaja sietää tuollaista. Ei vaadita kunnon työpanosta työntekijöiltä. Kyllä ihmiset työnsä kunnolla tekee, jos sitä vaaditaan.

Niin ja kaikista hauskointa on kuulla neuvoja ihmisiltä, jotka ovat olleet täällä töissä pari kuukautta. Minä olen ollut vain neljä vuotta, joten tietenkin joku uusi työntekijä tietää kaiken paremmin.. Tekisi mieli huutaa, että HEI HALOO! Mutta onneksi osaan käyttäytyä. Tosin joskus sanon suoraan, ettei tartte neuvoa, kun osaan kyllä työni.